Menu

FAQ

Wat is de Gezondheidsverklaring?

Je hebt de Gezondheidsverklaring nodig voordat je examen doet. Er worden vragen gesteld over je gezondheid. Het CBR beoordeelt dan of je geschikt bent om te rijden. Meestal is er niets aan de hand, maar het zou kunnen dat je een bepaalde oogafwijking hebt, of dat je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden (gele sticker). Het CBR wil in zo’n geval een verklaring van een arts of specialist en dat kost soms tijd. Reden om de Gezondheidsverklaring meteen aan het begin van de rijopleiding aan te vragen.

Het CBR doet er alles aan om mensen aan een rijbewijs te helpen. Ook wanneer je een lichte lichamelijke handicap hebt, kun je soms leren autorijden in een gewone auto. Het CBR doet dan na een paar lessen een (gratis) geschiktheidstest met je en adviseert je dan of er eventueel toch aanpassingen nodig zijn. Natuurlijk vul je de Gezondheidsverklaring altijd naar waarheid in. Mocht achteraf blijken dat je dat niet hebt gedaan, dan kun je daardoor behoorlijk in de problemen komen.

Wat is een zelfreflectieformulier?

Wanneer je praktijkexamen gaat doen of een tussentijdse toets, vul je van te voren een formulier in waarop jijzelf je rijstijl beoordeelt op een aantal aspecten. Dit formulier geef je in een gesloten envelop aan de examinator en na het examen of de toets bespreekt hij of zij dat samen met jou.

Wat is een TussenTijdse Toets?

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen: het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. De TTT duurt even lang als een rijexamen. Na afloop krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere verrichtingen in de TTT voor de auto goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgende examen. Gewoonlijk rijd ik achterin met je mee, net als bij het rijexamen zelf.

Wat houdt een opfriscursus in?

Een opfriscursus begint aan de keukentafel. Waarom wil je een opfriscursus? Hoe komt het dat je langere tijd niet gereden hebt? Waar zie je tegenop? We bespreken samen hoe we het gaan aanpakken en beginnen met een rustige rit om zo te bepalen waar je staat. En om te kijken of je eigen gevoel klopt met de werkelijkheid.

Waarom zou ik een opfriscursus volgen?

Je hebt langere tijd niet gereden. Bijvoorbeeld, omdat je niet over een auto kon beschikken. Soms is er wel een auto aanwezig, maar je partner rijdt altijd. En als jij dan een keertje rijdt, is het commentaar niet van de lucht. De lol van het rijden is er af en misschien heeft je zelfvertrouwen (onnodig) een deuk opgelopen. Met de opfriscursus zetten we de puntjes weer op de i, waardoor je weer zelfverzekerd aan het verkeer kunt deelnemen.

Waarom kan ik geen lespakket inclusief examen nemen?

Een lespakket inclusief examen geeft geen enkele garantie dat je binnen dat pakket ook je examen gaat halen. Ik wil mijn tarieven graag transparant houden en voor jou controleerbaar. Ik vind het belangrijk dat je altijd precies weet wat je betaalt en waarvoor.

Bij mij betaal je nooit meer dan het actuele CBR-tarief voor het examen en het normale tarief voor het gebruik van de lesauto en mijn begeleiding. Dus geen “examenarrangementen”, met prijsverhogingen.